Confidenţialitate

Liderii UE au convenit să renunțe treptat la importurile de petrol rusesc

Reuniţi la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au convenit să interzică în mod treptat, până la sfârşitul anului, la aproape 90% din importurile de petrol rusesc.

Într-o primă etapă, blocul comunitar renunță la mai mult de două treimi din cantitatea primită în prezent, ceea ce va tăia o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina de război a Moscovei, a transmis președintele Consilului European, Charles Michel.

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite pentru moment. Compromisul a evitat un veto al Budapestei.

Uniunea Europeană a aprobat, de asemenea, un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro care să permită guvernului ucrainean să îşi acopere nevoile imediate de numerar pentru a peemite economiei să funcţioneze.

Negociat timp de o lună, noul pachet de sancţiuni include, de asemenea, o extindere a listei negre la aproximativ 60 de figuri proeminente, printre care şeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill.

Summitul de la Bruxelles va analiza, astăzi, transformarea energetică necesară care să permită ţărilor europene să se descurce fără gazul importat din Rusia și consecinţele crizei alimentare provocate de război.