Liderii politici i-au comemorat pe militarii morți în 1917, la Mărășești

Peste  5.000 de persoane au participat aseară, la Mărăşeşti, la ceremonia prilejuită de împlinirea  a 100 de ani de la bătălia de la Mărăşeşti.

În luptele de atunci, peste 25 de mii de militari au murit, au fost răniți sau au fost dați dispăruți în urma luptelor cu germanii, care încercau să ajungă pe frontul de Est.

Odată cu ceremonia din județul Vrancea, România deschide seria manifestărilor ce vor fi organizate pentru a marca împlinirea unui secol de la Marea Unire.

 

La ceremonia de la Mărășești, la care au luat parte și președinții celor două Camere ale Parlamentului dar și membri ai Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis a decorat drapelele de luptă ale mai multor unităţi militare, continuatoare ale celor care au luptat în Primul Război Mondial.

Înainte de discursul șefului statului, plutonierul în retragere Daniel Porumb, care a fost rănit în Irak în 2007 şi a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, paralizat de la gât în jos, a prezentat o scurtă istorie a luptelor din 1917.

În timpul discursului său, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost surprinşi de camerele de filmat ale TVR, care au transmis oficial evenimentul, folosindu-şi telefoanele mobile.

După acest moment, a urmat o  slujbă religioasă, pentru cinstirea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Șeful Statului a explicat că luptele dramatice  de la Mărășești, Mărăști și Oituz au stat la baza unirii națiunii române.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În faţa celor peste  5.000 de persoane care au asistat la ceremonia din fața mausoleului de la Mărășești, ridicat exact în locul în care au avut loc luptele din 1917 și în care se află trupurile a peste 5 mii de militari, președintele României a făcut un apel la clasa politică și la noile generații sa nu cadă în capcana populismului care afectează acum, Europa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întregul discurs al președintelui poate fi urmărit video, mai jos.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS