Confidenţialitate

Liderii partidelor parlamentare, așteptați la Cotroceni. La finalul discuțiilor, Iohannis va desemna premierul

Șeful statului se întâlneşte, luni, cu liderii formațiunilor care au acces în Parlament în urma alegerilor din 6 decembrie, anume Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, alianția formată din Uniunea Salvați România și PLUS, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și Alianța pentru Unirea Românilor, alături de cei ai grupului minorităților.

La finalul consultărilor, care debutează la ora 11.00, Klaus Iohannis ar urma să anunțe numele persoanei pe care o însărcinează cu formarea guvernului.

În urmă cu o săptămână, preşedintele declara că se “cristalizează” o coaliție a forțelor de dreapta pentru a-i izola politic pe social-democrați.

Liberalii l-au desemnat pe Florin Cîțu, actual șef al Finanțelor, pentru postul de premier.

Negocierile politice cu USR-PLUS și UDMR au intrat în impas duminică.

“Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun şi nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figuraţie pe lângă Ludovic Orban”, a scris deputatul USR-PLUS Tudor Pop, duminică seară pe Facebook. ”Din păcate, PNL a venit la discuţii şi a zis aşa: noi avem deja premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, hai să înceapă negocierea! Cu o astfel de atitudine la adresa celor care ar trebui să-ţi fie parteneri nu îţi găseşti aliaţi pentru o majoritate”, a adăugat el.

USR-PLUS solicită postul de premier pentru Dacian Cioloş. Totuşi, dacă funcția va reveni PNL, alianța revendică şefia Camerei Deputaţilor pentru Dan Barna.

Nemuţumirea USR PLUS faţă de atitutidnea PNL la negocieri a fost exprimată duminică în termeni duri de către deputatul USR Tudor Pop.

“Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun şi nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figuraţie pe lângă Ludovic Orban”, a scris Tudor Pop pe Facebook, duminică seară.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Premierul desemnat cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a cabinetului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere noului executiv cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre