Liderii europeni se întrunesc să adopte primele măsuri de reacție la răspândirea pandemiei de coronavirus

Liderii europeni se întrunesc în această seară, la ora 18, pentru a adopta primele măsuri de reacție la răspândirea pandemiei de coronavirus.

Este vorba despre decizii care vizează circulația de mărfuri și persoane, finanțarea cercetării medicale pentru găsirea unui vaccin și limitarea exportului de echipamente medicale și medicamente.

Deși președintele Franței a anunțat deja că de astăzi de la prânz, granițe Schengen vor fi închise pentru toți cetățenii din afara Uniunii, decizia trebuie luată de toți liderii Uniunii.

Liderii Uniunii vor stabili în urma discuțiilor ce vor avea loc prin videoconferință cât și cum vor mai fi premise deplasările.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Lyen a propus deja de aseara  crearea de culoare verzi, prioritare, așadar rapide, pentru transporturile esențiale.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că în acest moment, important este ca în toate țările membre ale Uniunii să poată ajunge echipamentele medicale pentru personalul medical care tratează pacienții ce au contractat coronavirus.

Comisia Europeană a propus  restricții temporare pentru intrarea în Uniunea Europeană, iar președintele Franței, Emmanuel Macron a anunțat chiar închiderea granițelor pentru cei din afara blocului comunitar.

Închideea Spațiului Schengen nu poate fi făcută însă decât cu aprobarea tuturor liderilor.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS