Liderii europeni se declară îngrijoraţi în Malta de faptul că Trump îşi transpune retorica în politici

Şefii de stat şi de guverne UE caută astăzi, la Valletta, o poziţie comună în abordarea lui Donald Trump, în contextul în care se tem că preşedintele american îşi va transpune retorica în politici, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Mai mulţi dintre cei 28 de lideri europeni au subliniat vineri, la sosirea la summit, asupra diferenţelor fundamentale pe care le au faţă de modul în care Trump vede politicile în domeniul migraţiei şi refugiaţilor.

Cancelarul austriac Christian Kern a declarat că Trump, în primele sale două săptămâni de mandat, ”a întreprins suficiente acţiuni care sunt îngrijorătoare”.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a plasat deja Statele Unite într-o categorie a ”ameninţărilor” la adresa Uniunii Europene, cu o zi înainte de summit, în urma unor declaraţii negative despre blocul european.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE, cu cât va fi mai unită, cu atât va avea relaţii transatlantice mai bune.

Ea a îndemnat la unitate înainte de reuniunea din Malta, în care europenii vor discuta despre modalităţi de oprire a valului de migranţi dinspre Africa spre Italia, scrie Reuters.

”Europa îşi are soarta în propriile mâini”, a spus ea.

”Cu cât mai clari suntem în modul în care ne definim rolul în lume, cu atât vom putea avea grijă mai bine de relaţiile noastre transatlantice”, a subliniat ea.

Preşedintele francez François Hollande a denunţat vineri, în Malta, inacceptabile presiunile preşedintelui american Donald Trump asupra Uniunii Europene, scrie AFP.

”Nu se poate accepta să existe, printr-un număr de declaraţii ale preşedintelui Statelor Unite, o presiune asupra a ceea trebuie să fie Europa sau a ceea ce nu mai trebuie ea să fie”, a declarat preşedintele francez la sosirea la summitul european.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS