Liderii europeni au decis sa revizuiasca prioritatile Uniunii Europene

Președintele Franței și premierul Marii Britanii au cerut răspicat o reformă puternică în Europa, după ce partidele extremiste din aceste țări s-au situat pe primele locuri la scrutinul de duminică.

Liderii europeni l-au mandatat pe președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, să conducă negocierile cu noii membri ai Parlamentului de la Bruxelles.

Între altele, trebuie să se ajungă la un acord privind noul președinte al Comisiei Europene și care vor fi prioritățile pentru următorii cinci ani.

Van Rompuy a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se concentreze acum pe creşterea economică, locuri de muncă, lupta împotriva schimbărilor climatice şi lupta împotriva imigraţiei ilegale.

Reuniunea de la Bruxelles vine după ce partidele populiste au obţinut rezultate peste aşteptări în Franţa, Marea Britanie, Belgia, Grecia şi Danemarca.

Liderul Franței, Francois Hollande a reacţionat dur la votul acordat de francezi Frontului Naţional, partid de extremă-dreapta. Acesta a criticat politica dusă până acum de oficialii de la Bruxelles.

‘Acest vot este un act de sfidare la adresa Europei, care generează acum mai multă îngrijorare decât protecţie. Acest vot este un act de sfidare faţă de politică pentru că, după atâţia ani de criză, continuă să ceară eforturi, fără să arate rezultate’.

Și premierul britanic David Cameron a cerut o reformă a Uniunii Europene, după ce formațiunea anti-europeană UKIP a câștigat alegerile:’Rezultatul scrutinului a fost un mesaj clar că nu putem ignora şi nu putem continua ca înainte. Avem nevoie de o schimbare, Europa trebuie să se concentreze pe creştere economică şi pe crearea de locuri de muncă’.

La rândul său premierul italian Matteo Renzi a cerut o schimbare a politicilor europene și cheltuirea mai eficientă a banilor europeni.