Confidenţialitate

Liderii europeni ar putea aplica noi sancțiuni economice Moscovei, în urma otrăvirii lui Alexei Navalny

Secretarul general al NATO face, în această după amiază, un gest excepțional și va prezenta punctul de vedere al Alianței Nord Atlantice, în cazul otrăvirii liderului Opoziției ruse, Alexei Navalny.

În același timp, liderii europeni ar putea aplica noi sancțiuni economice Moscovei, iar un polician de frunte din partidul cancelarului Angela Merkel pune chiar în discuție finalizarea lucrărilor la gazoductul Nord Stream 2.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a anunțat că secretarul general Jens Stoltenberg va avea o poziție publică privind otrăvirea lui Navalny cu neurotoxina de tip militar Noviciok, după o discuție cu ambasadorii statelor membre.

În același timp, surse diplomatice, citate de agenția Reuters, susțin că liderii europeni discută despre posibilitatea unor noi sancțiuni care se vor aplica Rusiei în urma otrăvirii lui Alexei Navalny.

Norbert Röttgen, lider în partidul CDU, a scris pe Twitter că după otrăvirea lui Navalny este nevoie de un răspuns unitar al Europei pentru Moscova, unul pe care Putin îl înțelege, și anume oprirea lucrărilor la gazoductul Nord Stream 2.

Gazpromul, Germania și alte țări vest europene sunt aproape să termine lucrările la gazoductul care va dubla cantitatea de gaze livrată landurilor.

Toți liderii occidentali au cerut Moscovei să facă o anchetă privind otrăvirea lui Navalny, însă purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin spune că în corpul lui Navalny nu au fost găsite substanțe otrăvitoare cât a fost în mâna medicilor ruși.

Acum, Moscova cere Berlinului copii ale documentelor medicale ale lui Navalny, aflat încă în stare gravă într-un spital din capitala Germaniei.