Liderii europenei se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre criza din Ucraina

Se așteaptă noi sancțiuni la adresa Rusiei, care a anexat peninsula ucraineană.

De altfel, acest lucru este catalogat de NATO ca fiind ‘cea mai gravă ameninţare’ la adresa stabilităţii Europei de după Războiul Rece.

Liderii statelor comunitare se reunesc, astăzi și mâine la Bruxelles, într-un summit care va fi dominat de dosarul Crimeea.

Noua putere de la Kiev anunța aseară că Ucraina intenționează să iasă din Comunitatea Statelor Independente – comunitatea fostelor țări sovietice.

În plus, țara va introduce vize pentru cetățenii ruși și pregătește un plan pentru evacuarea militarilor ucraineni din Crimeea.

În peninsulă, milițiile proruse au preluat, rând pe rând, controlul bazelor militare, iar comandantul marinei ucrainene din Sevastopol a fost luat prizonier și s-ar afla în custodia serviciul secret al Rusiei.

Secretarul general al NATO – Anders Fogh Rasmussen – se întreba retoric dacă Vladimir Putin se va limita la Crimeea sau va alimenta și separatismul altor regiuni din Ucraina.

La întâlnirea avută, ieri, la Iași, cu omologul său de la Chișinău, președintele Traian Băsescu a pledat pentru o integrare rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Rusia este, în continuare, contestată pentru acțiunile sale și peste ocean. Liderul de la Casa Albă Barack Obama spune că exclude, pentru moment, o intervenție militară dar Statele Unite vor spori sancțiunile la adresa Moscovei.