Confidenţialitate

Liderii coaliției, întreceri în reduceri de taxe pentru gaze și energie electrică, înainte de ședința comună | AUDIO

Reducerea TVA de la 19 la 5% și pentru gaze și pentru energie electrică este una dintre măsurile propuse de PSD pentru a scădea facturile la utilități, atât pentru populație, cât și pentru firme, în timp ce liberalii vor ca o astfel de măsură, dacă ar fi adoptată, să se aplice unitar.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a spus, luni dimineață, că ar vrea ca măsura să se aplice de la 1 februarie:

„Este suportabilă de către bugetul statului, și pentru energie și pentru gaze, și eu îmi mențin părerea că această măsură trebuie luată cu 1 februarie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am finalizat tot pachetul de măsuri pe toate cele 3 componente, astfel încât să stopăm această escaladare a prețurilor, să ieftinim facturile atât către populația cât și către economie și nu în ultimul rând să încercăm să compensăm de la bugetul statului atât cât își permite bugetul statului”, a mai spus președintele PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iată ce spunea și senatorul Ștefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD:

„Reducerea plafonului cu aproape 45% a valorii plafonului și la gaze și la energie electrică și dublarea volumului care este compensat. Desemenea plafonarea prețurilor și scăderea TVA. Scăderea TVA este o măsură valabilă, care poate fi implementată de la 1 februarie. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liberalii vor susține reducerea taxei pe valoare adăugată dacă aceasta va fi aplicată unitar, adică pentru toate sectoarele economiei.

Președintele PNL Florin Cîțu declară că în caz contrar, se vor produce dezechilibre economice.

Explicația vine după ce un proiect pentru reducerea la zero a TVA la alimente este analizat la Ministerul Finanțelor Publice. În prezent, taxa pentru alimente este de 9 procente. Florin Cîțu:

„Eu nu sunt de acord să venim cu o măsură doar pentru un anumit sector pentru că așa se crează tot felul de distorsiuni în economie și economia în România nu poate să funcționeze așa pe termen lung, apar alte probleme. Dacă vrem să luăm o măsură de genul să reducem TVA la zero, foarte bine, deși eu vă spun că nu vom face decât să creștem profitul unocr companii, va fi foarte greu să vedem o scădere a prețurilor, dar asta este opinia mea de economist. Ca președinte al Partidului Național Liberal, voi susține orice reduceri de taxe, care se aplică unitar, în toată economia.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Dacian Cioloș, despre criza energiei: USR a cerut în iulie 2021 o discuție pe tema aceasta. Problema se discuta deja în Parlamentul European | VIDEO