Confidenţialitate

Reacțiile liderilor politici români la decesul lui Alexei Navalny, liderul opoziției ruse

Lideri politici români au transmis mesaje publice cu privire la decesul liderului opoziției ruse, Alexei Navalny. Printre alții, președintele PNL și președintele Senatului, Nicolae Ciucă a spus că pierderea celui mai aprig opozant al lui Vladimir Putin arată „nevoia urgentă pentru o democrație reală în Rusia”. Președintele USR, Cătălin Drulă a afirmat că moartea lui Navalny trebuie „să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume liberă”.

UPDATE 16:40. Dan Barna: „Alexei Navalnîi a fost ucis pentru că s-a opus tiraniei lui Putin”

„Alexei Navalnîi a fost ucis pentru că s-a opus tiraniei lui Putin. Este încă un moment când dictatorul de la Kremlin își arată disprețul pentru oameni, democrație și orice idee de libertate. Lumea liberă trebuie să fie unită pentru înfrângerea acestui criminal”, a scris Dan Barna pe Twitter.

UPDATE 16:00. Mesajul Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, după moartea lui Alexei Navalny

„Moartea lui Alexei Navalny într-o închisoare rusă este o reamintire dură a opresiunii îngrozitoare a disidenței de către regim. Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia sa, către toți rușii cu mentalitate democratică și către cei care luptă cu curaj pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate”, a scris Maia Sandu.

UPDATE 15:47. Dacian Cioloș, despre moartea lui Navalny:

„Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi arată că într-o societate condusă dictatorial sistemul te poate ucide fără să răspundă cineva pentru crimă. Dumnezeu să-l odihnească pe Navalnîi, care a avut tăria să îl înfrunte pe Putin până la capăt. Iar cei care susțin discursul putinist în România, Simion și Soșoacă, să aibă decența măcar să nu mai folosească cuvintele „libertate” și „democrație” în propaganda pe care o vântură într-o țară care și-a găsit cu prețul sângelui drumul spre Vest”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

UPDATE 14:44. Reacția lui Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, despre moartea lui Navalny

Edilul Sectorului 1 al capitalei, Clotilde Armand, a transmis pe paginile sale de social media că a citit „plină de furie și tristețe că opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în penitenciarul din Cercul Arctic”. Armand a afirmat că ziua morții lui Navalny este una „tristă pentru lumea democrtică”.

UPDATE 14:37. Reacția lui Cătălin Drulă, președintele USR, privind decesul lui Navalny

„Aleksei Navalnîi a plătit prețul suprem pentru curajul său de a sta drept în fața unui dictator nemilos. Acest asasinat politic trebuie să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume liberă. Ucraina trebuie susținută, mai mult ca oricând, pentru a învinge Rusia lui Putin. Trebuie să punem capăt acestei tiranii.”

UPDATE 14:15. Reacția lui Nicolae Ciucă privind moartea lui Alexei Navalny

„Profund întristat de știrile despre decesul lui Alexei Navalny. O voce de neclintit pentru democrație și transparență în Rusia, lupta sa împotriva corupției și pentru drepturile omului nu vor fi uitate. Această pierdere tragică subliniază nevoia urgentă pentru o democrație reală în Rusia”,  a scris președintele PNL și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, pe contul său de X.

Știre inițială: Alexei Navalny a murit în închisoare la vârsta de 47 de ani

Liderul opoziției, în vârstă de 47 de ani, era ținut în închisoare la aproximativ 65 de kilometri la nord de Cercul Arctic. Alexei Navalny era unul dintre cei mai vizibili și mai insistenți critici ai lui Vladimir Putin – președintele Rusiei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Purtătoarea de cuvânt al lui Alexei Navalny: Avocatul lui Alexei este în drum spre Kharp, localitatea unde acesta a fost închis