Confidenţialitate

Lidera Opoziției din Belarus, la București: “Dacă m-aș întoarce în țara mea, aș fi arestată imediat”

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, se află zilele acestea la Bucureşti pentru a participa la Reuniunea Liderilor de la München.

Însă, un alt scop este acela de a solicita mai mult sprijin României și societății civile din țara noastră în lupta împotriva regimului Lukașenko, regim considerat ilegitim de Occident.

Tihanovskaia trăiește în exil de 2 ani de zile.

În Bielorus eu sunt declarata extremistă și teroristă. Dacă m-aș întoarce în țara mea, aș fi arestată imediat – a spus Svetlana Tihanovskaia. În situația mea sunt alte mii de bieloruși care trăiesc în afara țării, din cauza terorii de acolo – a adăugat ea.

Svetlana Tihanovskaia trăiește în exil de doi ani de zile. La fel, copiii ei. Soțul – un vlogger cunoscut în Belarus, a vrut să candideze la alegerile prezidențiale împotriva lui Alexandr Lukașenko. Se află, însă, acum la închisoare.

De atunci, Svetlana Tihanovskaia merge în capitalele Europei și atrage atenția asupra regimului Lukașenko – pe care-l numește – criminal.

Regimul nelegitim si criminal al lui Lukasenko încearcă să își ascundă crimele, inclusiv prin participarea la războiul agresiv împotriva Ucrainei. Si noi nu trebuie să mai permitem acest lucru – a declarat Svetlana Tihanovskaia la București.

Ea l-a comparat pe Alexandr Lukeșenko cu Nicolae Ceaușescu: Așa cum poporul român s-a răsculat în 1989 împotriva nedreptății și a violenței, împotriva dictaturii lui Ceaușescu, așa și noi ne-am răsculat împotriva dictaturii lui Lukasenco.

În 2020, Svetlana Tihanovskaia a candidat în locul soțului ei, împotriva lui Lukașenko.

Acesta a ieșit președinte, însă, în urma unui scrutin considerat ilegal de către Occident.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Liliana Nicolae