Licitatii: Record mondial la incasari

Incasări totale s-au ridicat la aproape 213 milioane de euro

O licitaţie organizată de casa Christie’s a avut încasări totale de de aproape 213 milioane de euro – ceea ce reprezintă un record mondial.

Câteva tablouri au fost aprig disputate, marţi seară, la Londra.

Au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară de o casă de licitaţii.

Cel mai mare preț, aproape 42 de milioane de euro, a fost obținut pentru tabloul ‘Nature morte à la nappe à carreaux’, pictat în 1915 de artistul cubist spaniol Juan Gris.

În acest fel s-a stabilit un nou record mondial de preţ pentru o operă a acestui artist vândută la licitaţie.

La același eveniment, un Picasso a fost adjudecat pentru mai mult de 20 de milioane de euro.

Cele mai multe dintre operele puse în vânzare şi-au găsit cumpărător, iar aproape jumătate dintre ele au fost vândute cu peste 3 milioane de euro.

La aceeaşi licitaţie, 85 de opere ale artistului spaniol Joan Miro ar fi trebuit să fie propuse la vânzare de către Guvernul portughez cu scopul de a-şi acoperi golurile din vistieria statului.

Totuşi, casa de licitaţii Christie’s, influenţată de polemicile judiciare din Portugalia, a decis în ultimul moment să retragă din licitaţie aceste opere.

Un director adjunc al casei Christie’s a explicat că piaţa a reacţionat atât de bine, pentru că aceste opere, deţinute de colecţionari privaţi, nu au fost văzute niciodată pe piaţă şi au fost fie cumpărate de aceştia direct de la artişti, fie le-au fost oferite direct de artişti.