Confidenţialitate

Legile negociate de PSD cu UDMR, retrase de pe ordinea de zi a Senatului

Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.

Pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului fuseseră introduse trei legi pentru dezbatere şi vot final, legi de maxim interes pentru UDMR şi pe care maghiarii le negociaseră luni cu PSD promiţând la schimb sprijin pentru moţiunea de cenzură.

Una dintre aceste legi viza instituirea zilei de 15 martie ca zi a maghiarilor din România, act normativ care a primit luni raport de adoptare de la comisia de administraţie.

Alte două legi care trebuiau să intre în dezbaterea plenului Senatului vizau modificări la legea educaţiei. Una dintre modificări prevedea finanţarea de către stat a învăţământului superior confesional la universităţile private.

”Azi în România învăţământul teologic e susţinut de statul român de la bugetul de stat. E finanţat cultul majoritar, cât şi cultul catolic. În schimb, pentru cultul protestant nu există această posibilitate legală. Această lege punea egalitate pentru toată lumea, pentru toate cultele religioase aşa cum Constituţia României consacră această egalitate”, a declarat senatorul UDMR Cseke Attila, care a criticat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului.

Un ultim act normativ care trebuia să intre la vot marţi în Senat, şi care fusese negociat de PSD cu UDMR în schimbul susţinerii de către maghiari a moţiunii de cenzură, viza examen de capacitate şi Bacalaureat diferenţiat pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale.

”În al doilea rând, copiii care sunt la şcoală cu o limbă de predare a minorităţilor naţionale. Pentru învăţarea limbii şi literaturii române au un program special pentru că limba lor maternă nu e limba română. Dar acest lucru nu e corelat în ceea ce priveşte susţinerea examenului de capacitate şi de Bacalaureat, care trebuie să se desfăşoare la fe, după programa specială”, a mai spus Cseke Attila.

UDMR a solicitat plenului Senatului reintroducerea pe ordinea de zi a celor trei acte normative, dar cererea lor a fost respinsă.