Confidenţialitate

Legile justiţiei, traduse în limba engleză şi trimise Comisiei Europene și ambasadorilor

Pe motiv că ambasadorii străini care au protestat nu au fost bine informați, cele trei legi ale justiţiei adoptate de Parlament au fost traduse în limba engleză şi vor fi trimise ambasadelor, dar şi Comisiei Europene.

Textele au fost postate pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Președintele comisiei speciale, Florin Iordache susţine –în preambul- că “forma finală a modificărilor la legile justiţiei, care a rezultat în urma dezbaterilor din Parlament, reprezintă în proporţie covârşitoare propuneri de modificare ale Consiliului Superior al Magistraturii şi ale asociaţiilor profesionale”.

Mai mult, “toate modificarile s-au făcut pentru a oferi răspunsuri la problemele şi nevoile curente ale sistemului judiciar si sunt primele care se desfăşoară într-o procedură parlamentară transparentă, cu implicarea tuturor părţilor interesate” – trage concluzia  Florin Iordache.

Președintele comisiei speciale a uitat însă că oficialii europeni sunt la curent cu petiția semnată de peste 4000 de magistrați împotriva modificărilor legilor justiției, cu faptul că acestea au primit avize negative de la Parchetul General, DNA, DIICOT, Inalta Curte și CSM ba chiar că, după ce au fost votate în parlament, modificările au fost contestate la Curtea Constituțională de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

În comisia specială condusă de Florin Iordache modificările au fost susținute de Uniunea Judecătorilor ( UNJR) – organizație despre care judecătorul Cristi Danileț dezvăluia că ”nu are mai mult de trei membri activi şi niciunul nu a mandatat-o pe doamna Dana Gîrbovan să consilieze Parlamentul pe legile Justiţiei.”  Iar CSM a trebuit să dea un comunicat în care să specifice că a mandatat să participe la dezbateri alte persoane decît Victor Alistar, cel care susținea amendamentele controversate.

Pe 21 decembrie, ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România au atras atenția, într-un comunicat comun, că modificarea legilor justiţiei, precum şi amendamentele depuse la Codurile Penale riscă să pună în pericol progresele făcute de ţara noastră în domeniul reformelor din justiţie.

Cele şapte ambasade au avertizat coaliţia PSD – ALDE să evite orice acţiune care ar putea slăbi independenţa justiţiei şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei.