Confidenţialitate

Legendele legate de Peştera Muierilor – GALERIE FOTO

Peşterea Muierilor (sau Peştera Muierii), din comuna Baia de Fier, se situează în Depresiunea Getică a Olteniei.

Peştera este distribuită pe patru niveluri şi are o lungime de peste 8 kilometri.

În Peştera Muierilor pot fi văzute stalagmitele şi stalactitele cu forme ciudate, motiv pentru care au primit nume pe măsură: Moş Crăciun, Altarul, Candelabrul, Uliul rănit, Cadâna, Dropia, Domul mare etc.

A devenit celebră datorită fosilelor omului modern timpuriu (aproximativ acum 35.000 de ani) descoperite aici, artefactelor paleolitice şi a numeroaselor fosile de urs de peşteră, lei de peşteră, hienă, care au trăit în această zonă în urmă cu 40.000 de ani.

Ursul de peşteră (Ursus spelaeus) a dispărut în urmă cu aproximativ 27.500 de ani. Poartă acest nume datorită faptului că cele mai multe resturi fosile au fost descoperite în peşteri, unde îşi găseau adăpost atât în perioada de hibernare, cât şi în cea de gestaţie.

Legat de numele peşterii: “Muierilor” sau “Muierii” stau la bază două legende.

Una dintre ele spune că, în trecut, atunci când bărbaţii plecau să apere ţara de năvălitori, femeile luau copiii şi bătrânii pentru a se adăposti în peşteră.

O altă legendă spune că denumirea peşterii vine de la faptul că în zilele de secetă ale verii, femeile se aşezau să toarcă la ieşirea sudică a peşterii, unde aerul sufla din interior, uşurându-le munca de răsucit a firului. De asemenea, pătrundeau în interior şi îşi puneau inul şi cânepa la muiat în gururile cu apă.

*Vizitarea Peşterei Muierilor s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.