Confidenţialitate

Legea vaccinării intră în dezbaterea senatorilor din Comisia de sănătate

Senatorii din Comisia de dezbat marți proiectul Legii vaccinării, iniţiat de Guvern. Documentul a generat nemulţumirea celor care se opun vaccinării obligatorii. În același timp, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie vine în contextul în care România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. De anul trecut și până acum, 34 de oameni și-au pierdut viața din cauza virusului.

La intrarea în colectivitate, copilul trebuie să fie vaccinat obligatoriu împotriva mai multor boli, printre care rujeola, tetanosul sau hepatita B, prevede proiectul de lege initiat de Guvern. Părinţii care refuză să se prezinte la medicul de familie, să se informeze cu privire la beneficiile vaccinării, pot fi sancţionaţi avertisment sau cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei, în funcţie de numărul abaterilor.

”Ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinţii vor fi amendaţi pentru faptul că nu-şi vaccinează copii este inexact. Părinţii vor fi amendaţi în situaţia în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informaţi despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze dar îşi asumă toată responsabilitatea”, spunea Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, în zilele care au precedat adoptarea legii în Guvern.

În absenţa unui punct care să prevadă explicit obligativitatea vaccinării copiilor, soluţionarea controversei a fost transferată la Parlament, mai exact la Senat, prima Cameră sesizată.

Într-o tabără sunt părinţi care consideră că există un risc prea mare al efectelor adverse ale vaccinurilor, în cealaltă ONG-uri şi oameni politici vor ca obligativitatea să fie menţionată expres în lege.