Confidenţialitate

Legea supermarketurilor

Legea care obligă marile magazinele să vândă mai multe produse româneşti a fost aprobată de Parlament și va merge la promulgare. Proiectul stabileşte că ponderea alimentelor produse de fermierii români în hipermarketuri trebuie să fie mai mare de jumătate.

Micii agricultori susţin că legea îi va ajuta să concureze astfel cu produsele din import, dar marile magazine ameninţă chiar cu închiderea unor unităţi, dacă legea va fi promulgată de către președinte.

În esență legea a găsit calea de a nu încălca nici libera concurență nici legile uniunii europene, căci chiar acestea permit unei țări să impună rețelelor dominante să aibă produse nu dintr-o anume țară, ci dintr-un așa numit lanț scurt de aprovizionare.

Adică să fie produse local, de fermieri. Desigur, local pentru un hipermarket din București poate însemna că mai degrabă de la Ruse decât de la Oradea, dar oricum producătorii noștri sunt avantajați.

De altfel, adoptarea acestei legi a fost unul dintre motivele protestului organizat la începutul săptămânii de fermieri în Capitală. Aceștia sunt nemulțumiți și de prețurile impuse la achiziție de supermarketuri, dar și de ignorarea produselor românești, atunci când prețurile nu sunt suficient de mici.

Unii analiști economici susțin că în mod inevitabil această lege va scumpi alimentele în România, va reduce concurența, ceea ce ar putea afecta calitatea, iar toate acestea nu vor fi în avantajul consumatorului.

Ar trebui să fie promulgată legea supermarketurilor, aprobată de Parlament?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-legea-supermarketurilor-9-iunie-2016?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct