Confidenţialitate

Legea stării de urgență, atacată la CCR de Avocatul Poporului | AUDIO

Avocatul Poporului a anunţat, miercuri, sesizarea Curții Constituţionale față de unele aspecte din legea prin care Parlamentul a încuviințat starea de alertă.

”Intervenţia Parlamentului asupra unui act al Guvernului, emis în aplicarea unei legi, aduce atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”, a transmis instituţia.

Potrivit Avocatului Poporului, prin intervenţia făcută, ”Parlamentul a eliminat hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă din sfera actelor administrative normative supuse controlului judecătoresc în contencios administrativ, incluzând-o în sfera excepţiilor reglementate de art. 126 alin. (6) din Constituţie, şi anume actele care vizează raporturile cu Parlamentul”.

”De asemenea, critica de neconstituţionalitate se referă şi la nesocotirea dispoziţiilor constituţionale ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul. Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului, Parlamentul a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic ce vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern”, a mai transmis Avocatul Poporului.

“Parlamentul a prevăzut că, atunci când starea de alertă se instituie pe mai mult de jumătate din teritoriul României, Parlamentul este cel care aprobă acea hotărâre de guvern, inclusiv poate să o modifice. În opinia noastră, așa ceva – dincolo de faptul că este o premieră absolută – este și neconstituțional. Constituția noastră, de exemplu, este foarte clară când spune că ordonanțele guvernului și ordonanțele de urgență sunt cele care trebuie să fie aprobate de Parlament. Nicăieri în Constituție nu se spune că hotărârile de guvern trebuie aprobate de Parlament”, a spus Avocatul Poporului, Renate Webber, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La momentul în care a fost instituită starea de alertă, mai mulţi aleși au atras atenţia că Parlamentul nu poate încuviinţa o hotărâre de guvern.