Confidenţialitate

Legea salarizării unitare, aprobată de Camera Deputaților

Legea salarizării unitare a fost aprobată de Camera Deputaților. Au fost 188 de voturi ”pentru”, 28 ”împotrivă”, 47 ”abțineri”. Patru parlamentari nu au votat.

Dezbaterile s-au finalizat după aproximativ o oră și 20 de minute.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Legea va merge la Cotroceni pentru promulgare, în cazul în care nu va fi atacată la Curtea Constituțională.

USR anunțase încă de marți seară că intenţionează să sesizeze CCR în privinţa legii salarizării unitare, despre care a spus că nici acum nu se cunoaşte impactul bugetar, iar membrii Guvernului ”improvizează” pentru că nu ştiu acest lucru.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a spus, pe 29 mai, că legea este un proiect asumat de către PSD care va răspunde ”integral şi definitiv”.

“Legea este în conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul României şi prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56%, pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei până în 2020 şi de 43 de miliarde de lei până în 2022. La baza piramidei salariale, creşterile sunt de peste 100%, ajungând şi la 300%, cum este cazul în apărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporţia nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022” a declarat în Parlament ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul a contrazis afirmaţiile făcute în plen de către opoziţie care a criticat creşterile salariale pentru demnitari, ministrul spunând că, în realitate, salariile unora dintre demnitari vor fi reduse.

”Vreau să vă spun că cei aflaţi în vârful piramidei , de exemplu miniştrii, preşedintele României, conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului scad”, a precizat ministrul.

Reacții după vot

La finalul votului, președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat dur pe ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, pentru că a lipsit de la dezbaterile legii. Liderul PSD a mai declarat că ar fi fost de dorit și prezența premierului Grindeanu.

”Este o problemă faptul că astăzi ministrul de Finanţe n-a venit în Parlament să susţină această lege cu toate că avea timp. Am puterea politică să-mi asum acest lucru şi să-mi cer scuze, ca preşedinte al PSD, că un membru al Guvernului care trebuia să vină astăzi nu a venit. Este o problemă pe care noi o vom regla în interior în condiţiile în care şi liderul de grup şi-a asumat faptul că va veni aici ministrul de Finanţe să susţină legea. Era bine să vină şi premierul. Este poate cea mai importantă lege din acest an”, a declarat Liviu Dragnea, după votul la legea salarizării.

Anterior, și PNL a criticat, astăzi, în plenul Camerei Deputaților absența premierului Sorin Grindeanu și a ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, de la dezbaterile legii salarizării.

Deputatul liberal Victor Paul Dobre a fost cel care a cerut prezența premierului pentru a afla dacă bugetul poate suporta majorările promise.

În replică, deputatul PSD Florin Iordache i-a transmis colegului său de la PNL că premierul și ministrul sunt într-o vizită oficială în Franța.

Victor Paul Dobre l-a contrazis însă pe Florin Iordache.

”Premierul e în ţară, participă la un forum. Cred că şi ministrul de Finanţe e prin împrejurimi. Această fugă de a fi prezenţi în Parlament la această dezbatere a premierului şi a ministrul de Finanţe e o conformare a rezervelor pe care le avem privind sustenabilitatea acestei legi”, i-a replicat Dobre lui Iordache.

În timpul dezbaterii privind legea salarizării, premierul Sorin Grindeanu se afla chiar în Palatul Parlamentului, la un forum organizat de trustul Intact.

Sorin Grindeanu ar urma să plece în Franța abia în jurul prânzului.