Legea PSD privind interdicțiile și impozitele uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri, atacată la CCR

PNL și USR atacă la Curtea Constituțională legea PSD care introduce interdicții și impozite uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri în România. Cele două partide avertizează că actul normativ încalcă, printre altele, dreptul la proprietate și dreptul la moștenire.

Potrivit sesizării către Curte, depuse de PNL și USR, legea este neconstituțională deoarece instituie obligația românilor deținători de terenuri de a se adresa cu prioritate anumitor latifundiari, mai exact celor care au societăți de exploatație agricolă de cel puțin cinci ani in zona agricolă respectivă.

De asemenea, mai subliniază PNL și USR, legea încalcă principiul proporționalității, deoarece restrânge nejustificat dreptul de proprietate, fără a exista vreo cauză de catastrofă socială sau de calamitate naturală pentru a fi aplicabilă dispoziția art.53 din Constituție.

O altă critică se referă la faptul că legea impune o dublă impozitare asupra sumelor obținute de cetățenii care își vând un teren în mai putin de 8 ani de la dobândire, situație aplicabilă inclusiv în cazul în care terenul a fost dobândit prin moștenire, ceea ce, avertizează PNL și USR, afectează implicit dreptul fundamental la dobândirea unei moșteniri prevăzut de Constituție.

Practic, liberalii și cei de la USR atacă la Curte legea inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele fostului ministru Paul Stănescu și mare latifundiar din Olt, care interzice efectiv românilor și străinilor care nu sunt fermieri să cumpere teren agricol în România, rezultatul fiind că actualii fermieri români vor avea monopol pe cumpărarea de terenuri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS