Legea privind votul prin corespondență,la vot în plenul Camerei Deputaților

Proiectul de lege privind votul prin corespondență intră miercuri la vot în plenul Camerei Deputaților, la o săptămână după ce a fost adoptat de Senat.

Comisia parlamentară pentru cod electoral a adoptat, marți, raport de admitere pentru acest act normativ.

De asemenea, comisia a decis că votul prin corespondență va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare, așa cum era prevăzut în proiectul inițial adoptat de Senat.

Președintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că proiectul de lege privind votul prin corespondență va fi unul pilot, iar votul prin corespondență se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, urmând ca, în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare, să se aplice acest vot și pentru alte tipuri de alegeri.

Un alt amendament propus de PSD și adoptat marți de comisie prevede că divulgarea secretului votului poate intra sub sancțiunea legii penale, la fel și exercitarea votului în numele altei persoane.

Parlamentarii din Comisia pentru cod electoral au eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căreia cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondență se puteau înscrie în Registrul Electoral online.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS