Confidenţialitate

Legea privind taxa de solidarite pentru companiile din energie, întoarsă în Parlament | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii. Printre motive: unele dispoziții nu sunt suficient de clare, transmite Administrația Prezidențială.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La sfârșitul lunii martie – Camera Deputaților a decis să extindă taxa de solidaritate – prin modificarea legii de aprobare a Ordonanței de Urgență care a fost adoptată de guvern.

Deputații au vrut în acest mod să oblige practic OMV Petrom să plătească taxa în România, după ce compania a anunțat în nenumărate rânduri că nu o va face – pentru că nu îndeplinește criteriile.

Astfel, un amendament depus de grupurile parlamentare PSD, PNL și UDMR include noi activități se adaugă la calcularea cifrei de afaceri a companiei. Potrivit legi adaptată după regulamentul european – taxa se aplică companiilor care au peste 75% din cifra de afaceri din sectoarele: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

După adoptarea în Camera Deputaților – modificările au ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a decis să retrimită legea pentru reexaminare.

Administrația Prezidențială susține că unele prevederi din legea modificată nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Fosta eurodeputată Eva Kaili va fi mutată în arest la domiciliu | AUDIO