Confidenţialitate

Legea privind indemnizațiile acordate mamelor a fost publicată în Monitorul Oficial

Legea privind indemnizațiile acordate mamelor a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial și urmează să se aplice începând cu data de 1 iulie.

Valoarea sumei pe care o primește părintele care intră în concediu de creștere a copilului este de 85% din salariu, indiferent de venit, pe parcursul a 2 ani, respectiv 3 ani – în cazul copiilor născuți cu handicap.

La calculul indemnizației se au în vedere și veniturile independente, se precizează în document.

Numai că Guvernul anunța că încă se caută surse de finanțare pentru cA indemnizațiile să poată fi acordate.

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, valoarea indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului.

In cazul in care sunt nasteri din care rezulta gemeni sau tripleti, nivelul indemnizatiei se majorează cu 85% din salariul minim brut garantat, pentru fiecare copil.

De menționat că perioada pentru care parintele beneficiaza de indemnizatie este considerata vechime in munca.

În plus, durata concediului de creștere a copilului se stabilește, de comun acord, între angajator și angajat.

Guvernul insistă însă că nu știe de unde va face rost de bani pentru plata indemnizațiilor, spunea purtătorul de cuvânt al instituției – Dan Suciu.

E un obiectiv pe care ni l-am asumat, acela de a căuta finanțare pentru acest proiect legislativ, dar trebuie spus din nou: dacă mai vin și alte revendicări, alte pretenții (din partea Parlamentului) pentru alte chestiuni, dificultatea de a răspunde tuturor acestor solicitări este extrem de mare”, a spus Dan Suciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După publicarea în Monitorul Oficial, se așteaptă și normele de aplicare a legii – care vor fi gata în cel mult 60 de zile.

Actul normativ intră în vigoare la 1 iulie.