Confidenţialitate

Legea privind alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, din nou pe masa senatorilor | AUDIO

Cererea de reexaminare a legii care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților figurează, miercuri,  pe ordinea de zi a plenului Senatului. Propunerea cu care actul normativ intră la vot este de respingere a cererii de reexaminare transmisă de președintele Iohannis.

Plenul Senatului este programat să înceapă la ora 14:00, iar cererea trimisă de președintele Iohannis privind reexaminarea legii care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor figurează printre primele pe ordinea de zi.

Marți, comisia juridică a Senatului a adoptat, cu voturile exclusive ale PSD, un raport de respingere a cererii de reexaminare, o decizie care, cel mai probabil, va fi confirmată și de plen.

După votul din Senat, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Miza adoptării acestei legi este posibilitatea amânării alegerilor parlamentare stabilite pentru 6 decembrie.

Și asta pentru că, odată cu intrarea sa în vigoare, hotărârea de Guvern prin care a fost stabilită deja data alegerilor va își va înceta efectele.

Până la intrarea în vigoare a acestei legi va mai trece însă ceva vreme, deoarece PNL, Guvernul și președintele Iohannis mai pot trage de timp.

Astfel, actul normativ, deși a primit deja undă verde din partea Curții Constituționale, mai poate fi trimis încă o dată acolo. De asemenea, nu este exclusă nici o nouă cerere de reexaminare pe care șeful statului să o transmită Parlamentului.

Toate aceste proceduri durează, iar până la alegeri au rămas trei săptămâni și jumătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre