Confidenţialitate

Legea Pensiilor Speciale, rediscutată miercuri în Senat | AUDIO

Întoarsă de Curtea Constituțională, Legea Pensiilor Speciale a fost rediscutată azi în Senat. Unul dintre amendamentele votate azi prevede că nicio pensie nu poate fi mai mare decât venitul net avut în ultima lună de activitate și că magistrații de la CCR și Înalta Curte de Casație și Justiție se pot pensiona la 60 de ani dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani de activitate. Pentru aceștia, pensia nu poate fi mai mare de 80% din media indemnizațiilor brute și a sporurilor din ultimii 4 ani de activitate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe lângă aceste amendamente, legea care a fost votată azi de senatori prevede și că – în cazul magistraților – crește etapizat vârsta de pensionare.
De anul viitor, în cazul celor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională pensionarea se poate face la 47 de ani și 4 luni dacă magistrații au 25 de ani de activitate în funcție.

Vârsta va crește cu câte 4 luni în fiecare an până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani. Adică peste 39 de ani, în 2062, acuză Opoziția.Un cadou făcut magistraților, spune senatorul USR Ștefan Pălărie.

Cseke Attila, UDMR, spune că fiecare pensie trebuie să fie calculată în funcție de contributivitate

„Am văzut mai degrabă o formă a legii prin amendamente, mai îngăduitoare, mai flexibilă, mai ocrotitoare de condiții speciale de pensionare pentru magistrați decât a cerut inclusiv CCR-ul” / „Aceste pensii trebuiesc reformate radical, dar nu s-a întâmplat mai nimic”, sun Ștefan Pălărie și Cseke Attila.

Lucian Romașcanu și Daniel Fenechiu au apărat legea

Legea a fost apărată, așa cum era de așteptat, de reprezentanții coaliției de guvernare, senatorii Lucian Romașcanu – PSD – și Daniel Fenechiu – PNL.

„Dacă nu veți vota această lege sunteți cei care nu veți susține tăierea pensiilor speciale așa cum nu ați făcut-o nici când ați fost la guvernare și ați avut ministrul Justiției” / „Nu poți modifica nimic mai mult decât a declarat Curtea Constituțională a fi neconstituțional. Nu poți adăuga, nu poți face nimic. Obligația Parlamentului este să se circumscrie deciziei Curții Constituționale”, au spus senatorii.

Documentul cu amendamentele la Legea Pensiilor Speciale merge la Camera Deputaților

La final, amendamentele la Legea Pensiilor Speciale au trecut de Senat cu 89 de voturi pentru și 16 împotrivă. Actul merge acum la Camera Deputaților, for decizional.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: O rețea de falsificatori a reușit să ia peste 200 de credite online. Prejudiciul este de un milion de lei | AUDIO