Confidenţialitate

Legea offshore, amânată din nou. Experții cer echilibru și dezbateri transparente

Parlamentul a amânat din nou adoptarea legii offshore-lege care le permite marilor investitori, printre care OMV –Petrom, Exxon și Lukoil să extragă și să vândă gazele descoperite în Marea Neagră.

Recent, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că legea va fi votată în această sesiune extraordinară, adică cel târziu până la 19 iulie.

În acest moment, parlamentarii și reprezentanții ministerelor implicate nu au lămurit mai multe chestiuni: de ce autorizații au nevoie investitorii, cum vor fi taxați dar și cât anume din gazul extras ar trebui să fie vândut în țară.

Pe de o parte, reprezentanții investitorilor susțin că România poate deveni un lider regional odată ce va extrage gazele din Marea Neagră, nu va mai avea nevoie de gaze din Rusia, iar la buget vor ajunge 26 de miliarde de dolari până în anul 2040.

De partea cealaltă, Liviu Dragnea spune că legea offshore trebuie să împiedice vânzarea întregului gaz în afara țării.

Europa FM a apelat la mai mulți experți pentru a afla care sunt mizele acestui proiect de lege.

Unul dintre ei-Corina Murafa, fost expert pe energie al Băncii Mondiale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, spune la Europa FM că trebuie să fim conștienți că orice metru cum de gaz extras de România înseamnă unul în minus pentru Rusia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.