Confidenţialitate

Legea graţierii, retrimisă la Comisia juridică pentru a fi adoptată în forma trimisă de Guvern

Plenul Senatului a decis,  luni, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie.

În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii.

Propunerea de a retrimite legea grațierii pentru o săptămână la Comisia Juridică din Senat aparține senatorilor PSD-ALDE.

Senatoarea PNL, Alina Gorghiu a atras atenția că parlamentarii puterii nu au explicat de ce solicită retrimiterea la comisie. Și asta pentru că și-ar dori să rămână în vigoare proiectul guvernului privind grațierea, deoarece acesta îl avantajează pe liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumului și trimis în judecată într-un al doilea dosar.

”În proiectul comisiei, nu se pune problema graţierii infracţiunilor electorale şi a faptelor care au o condamnare cu suspendare, pe când în iniţiativa Guvernului (…) ştiţi foarte bine că faptele, infracţiunile electorale sunt graţiate, precum şi condamnările cu suspendare. Ca atare, pe româneşte, domnul Dragnea doreşte întoarcerea la comisie, nu PSD-ul, ci domnul Dragnea, tocmai pentru că îi este dedicat acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu. Comisia juridică are termen o săptămână”, a declarat senatoarea PNL, Alina Gorghiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatorul USR, George Dircă a insistat ca proiectul legii grațierii să nu fie retrimis la comisie. De altfel, la ședința de plen, au asistat mai mulți deputați USR, care au fost trimiși la balcon de președintele de ședință, după ce au afișat pancarte pe care au scris: ‘’Respingeți Legea grațierii!’’

”Nu suntem de acord cu retrimiterea la comisie. Dezbaterile în această comisie s-au întins pe o perioadă lungă de timp, aproape o lună şi jumătate am discutat prevederile şi am amendat această lege pe care o avem astăzi. Legea e însoţită de un raport din partea comisiei, astfel încât nu vedem necesară trimiterea ei la comisie. În dezbaterile din cadrul comisiei au fost implicate toate instituţiile, respectiv Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Naţională a Barourilor, Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. Practic, dacă noi retrimitem iarăşi această lege la comisie, există riscul ca ea să nu mai ajungă pe ordinea de zi a Senatului, să fie adoptată tacit în forma trimisă de iniţiator şi toată munca noastră din cadrul comisiei să nu mai aibă niciun fel de rezultat”, a declarat şi senatorul USR, George Dircă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatorul PMP, Traian Băsescu a cerut guvernului să își retragă din Parlament proiectul de lege a grațierii.

”Vă spun sincer că această lege nu are ce căuta nici măcar la comisie. Ea trebuie retrasă de Guvern. Este atât de prost făcută, încât obiectivul pe care îl realizează este să elibereze, estimez eu în forma în care este acum, hoţi din domicilii, din curţi, din autobuze, din societăţi comerciale, iar, pe de altă parte, să ţină în continuare încarceraţi medici şi profesori. Nu mă refer la politicieni, pentru ei e legea 78, care le dă un regim special, dar cred că, conceptual, proiectul de lege este greşit. Ar fi o bună idee pentru Guvern dacă ar retrage legea sau noi am respinge această lege”, a spus Traian Băsescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul inițiat de guvern prevede grațierea pedepselor de până în 5 ani de închisoare și nu de până la cel mult 3 ani, așa cum au stabilit senatorii din comisia juridică.