Confidenţialitate

Legea fugarilor, pusă în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Dacă un condamnat definitv nu se predă în 7 zile, fuga este considerată evadare | AUDIO

Ministerul Justiției pune în dezbatere publică o lege a fugarilor. Este un răspuns la creșterea numărului de condamnați care fug din țară, cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței. Doar în acest an Ministerul Justiției s-a confruntat cu două astfel de cazuri: Elena Udrea și Sorin Oprescu.

Inițiativa Ministerului, care vizează modificarea Codului Penal, îi vizează pe cei care au fost condamnați definitiv, dar se sustrag executării pedepsei. Ministrul Cătălin Predoiu spune că în ultima perioadă astfel de cazuri s-au înmulțit.

„Codurile nu prevăd o astfel de situație pentru că nu ne-am confruntat cu acest fenomen, este unul de dată recentă”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministerul Justiției: Creșterea numărului de condamnați care se sustrag executării pedepsei penale este cauzată de lipsa de respect față de lege și justiție, dar și de faptul că cei care fug au resurse financiare considerabile

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, creșterea numărului de condamnați care se sustrag executării pedepsei penale ar avea mai multe cauze, printre care lipsa de respect față de lege și justiție, dar și faptul că cei care fug au resurse financiare considerabile. Prin modificare propusă Codului Penal, dacă o persoană condamnată definitiv nu se predă în termen de 7 zile, fuga acesteia este considerată evadare. Proiectul de Lege este supus dezbaterii publice pentru un termen de 10 zile.

Udrea și Oprescu nu sunt primii condamnați care fug de ispășirea pedepsei

Însă, Elena Udrea și Sorin Oprescu nu sunt primii condamnați care fug de ispășirea pedepsei. Iar fenomenul nu este așa de nou, cum spune ministrul Cătălin Predoiu.

Omul de afaceri Omar Hayssam, condamnat în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak, avea să fugă din țară în 2006, cu un an înainte de condamnarea la 20 de ani de închisoare.

Alina Bica, Puiu Popoviciu, Alexander Adamescu, Cristian Rizea, Dragoș Săvulescu, Mario Iorgulescu sunt doar câțiva fugari celebri care au părăsit țara înainte sau imediat după condamnare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sorin Oprescu rămâne în Grecia. Poliția elenă: Trebuie să se prezinte la secție de 2 ori pe lună

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.