Confidenţialitate

Legea eliminării pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensiei cu salariul vor fi dezbătute de Curtea Constituțională pe 26 iulie | AUDIO

Curtea Constituțională dezbate peste o lună legea privind eliminarea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensiei cu salariul, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat faptul că ar fi neconstituționale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înalta Curte de Casație și Justiție reclamă că actele normative, privind pensiile speciale și cumulul pensiei cu salariul, ar fi în afara normelor constituționale pentru că Parlamentul nu a respectat ordinea de sesizare a celor două camere și principiul unicității reglementării.

Curtea Constituțională se reunește abia pe 26 iulie pentru a decide dacă cele două acte normative respectă legea înainte să fie trimise la promulgare de către președinte.

Adoptată de Parlament săptămâna aceasta, legea pensiilor speciale prevede ca magistrații, militarii, diplomații, funcționarii parlamentari, ai curții de Conturi și personalul aeronautic să treacă până în 2043 la pensii pe bază de contributivitate.

Procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, dacă au 25 de ani vechime în muncă iar magistrații nu vor putea să cumuleze pensia cu salariul, deși există anumite categorii care fac excepție de la această lege.

Reforma pensiilor este un jalon important pentru ca România să nu piardă miliarde de euro, bani europeni prin PNRR.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dubla crimă din Timișoara: Suspectul, reținut 24 de ore pentru omor calificat. Bărbatul de 38 de ani și-a recunoscut vinovăția | AUDIO