Confidenţialitate

Legea ce reduce atribuţiile ANI: Ar trebui să avem o problemă cu asta? Câtă încredere putem avea în Iohannis?

Parlamentul va repune în discuție în această după amiază o lege aprobată anul trecut dar întoarsă atunci de la promulgare de către fostul președinte Traian Băsescu, o lege ce reduce din atribuțiile Agenției Naționale pentru Integritate. Mai mult decât atât, sub pretextul clarificării regimului incompatibilităților, noua Lege va permite baronilor locali, că sunt ei primari sau președinți de consilii județene să intre în Adunările Generale ale regiilor și companiilor locale de utilități.

Șpilul cu aceste companii, deținute de regulă de municipalități, este că, de regulă, ele maschează prin diverse contracte, exact șpăgile și comisioanele mai marilor care direcționează banii publici, banii cetățenilor.

E foarte simplu să condiționezi de exemplu încheierea unor contracte de … dau un exemplu, achiziție țevi pentru termoficare, pe banii companiei locale, cu o firmă care fie va finanța apoi campania primarului, fie aparține prin interpuși chiar primarului sau președintelui de județ…

Ce să mai, DNA-ul a documentat biblioteci întregi de astfel de cazuri, iar legea ANI lovise exact temelia corupției locale…

Însuși primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a avut un proces cu ANI, pe care l-a câștigat doar pentru că Johannis a făcut parte din AGA unei companii de utilități regionale, iar nu locale.

Și lucrurile de abia de aici devin interesante… Cotidianul Gândul relatează că vinerea trecută, șeful cancelariei prezidențiale a citit la adunarea asociației comunelor un mesaj al, de data asta președintelui Iohannis, care spune doar că este nevoie de clarificarea regimului incompatibilităților. A fost un semnal, dar cel mai important, de non-combat pe această temă și uite-ne azi în fața repunerii pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a legii respinse anul trecut de Băsescu. Premierul Victor Ponta susține și el inițiativa, iar Johannis nici nu e nevoie să mai facă ceva.

E suficient ca parlamentul să voteze legea exact în aceeași formă, iar președintele va fi obligat de Constituție să o promulge.

Nu vi se pare interesant modul în care s-au aliniat planetele?

Acum, fiind vorba despre banii noștri, despre utilitățile noastre, despre primarii și baronii noștri, eu vă întreb: Dar ce ar fi atât de rău dacă boierii ăștia locali vor intra în Adunările Generale ale companiilor deținute de municipalități?

Dar despre președintele Iohannis, ce părere aveți? Vă așteptați ca un fost primar, devenit președinte să judece lucrurile altfel?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-ce-parere-aveti-despre-legea-ce-reduce-atributiile-ani-6-05-2015

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.