Legea ce prevede anularea amenzilor date în timpul stării de urgență, adoptată de Senat

Legea privind anularea amenzilor uriașe date în perioada stării de urgență a fost adoptată astăzi de Senat.

Totuși, nu toți cei care au încălcat legea în cele două luni, de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai, vor scăpa nepedepsiți.

Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă inițiată de UDMR, ALDE și Pro România care prevede anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate de autorități.

Inițiativa a fost adoptată cu 90 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și 39 de abțineri.

Potrivit proiectului de act normativ, se declară nule toate procesele-verbale de contravenție emise în baza articolului 28 din ordonanța de urgență 1 din 1999, adică acele amenzi uriașe, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, declarate neconstituționale de către CCR în luna mai.

De asemenea, proiectul vizează și returnarea integrală, la cerere, a sumelor achitate de contravenineți, iar cei care nu au plătit încă amenzile primite nu vor mai fi obligați să o facă.

Totuși, inițiativa legislativă prevede că rămân valabile amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Inițiativa urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS