Confidenţialitate

Legea care prevede închisoare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care provoacă accidente mortale, la vot final în Senat

Legea care prevede închisoare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care provoacă accidente mortale este luni pe ordinea de zi a Senatului la vot final. Inițiativa a fost depusă de PNL și PSD după ce o fetiță a fost omorâtă anul trecut de un șofer băut.

Inițiativa legislativă depusă anul trecut de senatorii Robert Cazanciuc, PSD, și Daniel Fenechiu, PNL, prevede eliminarea din Codul Penal a posibilității suspendării executării pedepsei cu închisoarea pentru acei șoferi care provoacă accidente mortale.

Mai exact, cei care vor fi găsiți vinovați de omor din culpă ar putea sta efectiv după gratii până la 10 ani dacă, în momentul în care au comis fapta, erau băuți, drogați sau nu aveau permis de conducere.

O inițiativă similară a fost respinsă în 2019 de Parlament. Acum a ajuns din nou pe circuitul legislativ, în condițiile în care România este primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere.

Potrivit inițiatorilor, în România 20.000 de persoane sunt trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice.

O parte semnificativă a accidentelor mortale din România, mai precizează autorii legii, este provocată de șoferi băuți, drogați sau fără permis, iar practica generală a instanțelor este de a da pedepse cu suspendare.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a afirmat, într-o postare pe Facebook din noiembrie anul trecut, că dedică această iniţiativă legislativă „memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.

Senatul este, însă, prima Cameră în care este dezbătut proiectul. El va merge în Camera Deputaților, a cărei vot este decizional.

Citește și: Moțiune simplă împotriva lui Bode. USR și Forța Dreptei cer demisia ministrului, pe care îl acuză de plagiat