Legea carantinei și izolării ajunge în Parlament

Proiectul de lege privind carantina şi izolarea propus de Guvern intră mîine în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, însă cu „modificări majore”, anunță purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu.

Social-democrații susțin că în proiectul de lege „nu există niciun fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate” iar „datele științifice” invocate nu pot constitui un criteriu valid.

În plus, proiectul i-ar oferi puteri discreționare ministrului Sănătății de a dispune internări, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, susține PSD.

Legea privind privind carantina şi izolarea în situații de risc epidemiologic și biologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 reprezintă privare de libertate și contravine legii fundamentale.

În proiectul de lege adoptat luni de Guvernul „carantina” ar urma să se aplice persoanelor sănătoase dar care pot fi în perioada de incubație a bolii, iar izolarea – celor infectate. În plus, carantinarea bagajelor e obligatorie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS