Legea carantinei și a izolării, în plenul Camerei Deputaților

Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, iniţiat de Guvern, va intra joi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Şedinţa este programată la ora 13.00.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere plenului Camerei Deputaţilor cu ‘modificări majore’, operate în Comisia juridică.

Liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a afirmat anterior că propunerea executivului liberal este „un alt zombi legislativ”.

Recent, Curtea Constituţională a declarat ca fiind neconstituţionale textele de lege privind starea de carantină şi internarea obligatorie, pe motiv că sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, potrivit CCR, instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a prevederilor cu cerinţele CCR, amintește Agerpres.

Premierul a calificat decizia CCR ca fiind de „o gravitate fără precedent”.

Ludovic Orban a susţinut că, de la începutul epidemiei, orice demers al Guvernului şi al autorităţilor implicate în lupta împotriva acesteia a fost „boicotat, îngreunat” şi „în multe momente sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii care au fost luate împotriva voinţei Guvernului şi de atitudinea unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale declarate ale PSD”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS