Confidenţialitate

Legea antifumat nu se modifică, au stabilit deputații din comisiile juridică și de sănătate

Deputații din comisiile juridică și de sănătate au respins, astăzi, toate amendamentele aduse legii antifumat, pe care anterior le aprobase Senatul.

Modificările ar fi îmblânzit legea și le-ar fi permis fumătorilor să își aprindă țigara în spații închise special amenajate, cât și de amendamentele care înăspreau legea, propuse de către deputata Aurelia Cristea.

Proiectul merge acum în plen, pentru vot final.

Deputatul Daniel Fenechiu propusese 3 amendamente care ar fi îmblânzit legea antifumat: spațiul public să fie redefinit ca un spațiu înconjurat complet de pereți plus tavan, fumătorii să aibă în spațiile închise locuri special amenajate și să se înființeze cluburi ale fumătorilor.  Toate aceste propuneri aprobate de Senat au fost respinse de comisia juridică și comisia de sănătate din Camera Deputaților. La fel și modificările depuse de inițiatoarea legii antifumat, deputata Aurelia Cristea de la PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amendamentele au fost respinse deoarece au fost depuse în completarea un proiect ce transpune în legislația românească o directivă europeană privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun. Potrivit documentului, de la 1 ianuarie 2017, țigările mentolate și cele cu arome vor fi interzise, iar avertismentele pentru fumători vor ocupa o suprafață mai mare din pachetul de țigări.

Cel puțin până la votul din plen, legea antifumat nu se schimbă. Așa că fumatul va fi în continuare interzis în toate spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii. Fumatul este permis doar în celulele din penitenciarele de maximă siguranță și în spațiile special amenajate pentru pacienții din spitalele de psihiatrie.