Confidenţialitate

Legea anti-păcănele a fost adoptată în Camera Deputaților. Politicienii se acuză reciproc că sunt sponsorizați de industrie | AUDIO

Legea anti-păcănele a fost adoptată marți, 9 aprilie, în Camera Deputaților, cu 243 de voturi pentru – nu fără scandal însă. Politicienii, atât ai puterii, cât și ai opoziției, s-au acuzat reciproc de susținere a industriei jocurilor de noroc. Legea prevede că jocurile de noroc sunt interzise în orașele care au sub 15.000 de locuitori.

Este o primă măsură prin care se pune frână acestei industrii, spunea înaintea dezbaterilor deputatul PSD Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților. A fost acuzat că legea de marți face tocmai jocurile industriei.

Îi ascultăm pe deputații USR Ionuț Moșteanu și Violeta Alexandru, deputat neafiliat.

Ionuț Moșteanu, deputat USR: „Dacă interziceți păcănelele doar în localitățile cu 15.000 de locuitori e praf în ochi”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Să puneți la vot și în dezbatere doar un proiect la care ați modificat câteva lucruri, multe dintre ele cerute chiar de industria păcănelelor. Sunteți părtași la distrugerea a sute de mii de familii din România. Dacă interziceți păcănelele doar în localitățile cu 15.000 de locuitori e praf în ochi și știți foarte bine asta”, a spus  Ionuț Moșteanu, deputat USR.

„Industria v-a pus la pământ. Explicația cum că reglementați acum o bucată și în funcție de cum reacționează mai vedeți mai departe… pentru mine înseamnă un singur lucru: sunteți lași”, a declarat Violeta Alexandru, deputată USR.

Legea adoptată marți prevede amenzi mai mari pentru firmele din industria jocurilor de noroc și că firmele care activează în acest domeniu trebuie să aibă sediul în România. Legea va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

Alfred Simonis, deputat PSD: „Este prima victorie împotriva unei industrii care pare că vă finanțează de sunteți atât de supărați

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Peste 90% din localitățile din România nu vor mai avea nicio sală de jocuri cu păcănele în incinta lor. Mă întreb de ce astăzi sunteți atât de supărați. Una: că vă sponsorizează și că v-au cerut să blocați legea astăzi în Parlament. A doua explicație, anume aceea că vă deranjează foarte tare faptul că amendamente depuse de actuala majoritate face, în sfârșit, prima lege împotriva industriei păcănelelor. Este prima victorie împotriva unei industrii care pare că vă finanțează de sunteți atât de supărați”, a declarat Alfred Simonis, deputat PSD.

Politicienii spun că vor urma și alte legi care vor reglementa, printre altele, și publicitatea în cazul jocurilor de noroc.

Diana Stoica, USR, cere ca acestea să fie discutate cât mai repede, pentru a acoperi toate orașele României.

Diana Stoica, deputată USR: „Flagelul jocurilor de noroc nu există doar în localitățile care au 15.000 de locuitori”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dependența de jocuri de noroc este dependența cu cea mai mare rată de suicid. Psihiatrii ne spun că una din cinci persoane care este dependentă vrea să se omoare. Flagelul jocurilor de noroc nu există doar în localitățile care au 15.000 de locuitori. Păcănelele distrug milioane de familii din toată țara. Noi am votat pentru această lege, dar, până nu vom adopta soluțiile corecte, noi lăsăm neprotejați mai mult de jumătate dintre români”, a precizat Diana Stoica, deputat USR.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Importul de produse agricole din Ucraina va fi restricționat în UE după un acord la nivelul blocului comunitar | AUDIO