Confidenţialitate

Deputații au adoptat legea care majorează numărul de cabinete medicale la sate | AUDIO

Mai multe cabinete ale medicilor de familie la sate. Acesta este obiectivul unei legi adoptate azi – prin vot decizional – în Camera Deputaților. Mai exact, un cabinet de medicină de familie va putea să deschidă puncte secundare de lucru în mediul rural, în localitățile în care nu există asemenea cabinete.

Ivan Bogdan Gruia: „Avem peste 400 de cabinete medicale în care nu avem medici de familie”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În România avem un deficit de aproximativ 2000 de medici de familie. Avem peste 400 de cabinete medicale în care nu avem medici de familie. Mai bine de jumătate dintre medicii de familie din România sunt peste 60 de ani. În timp ce doar 2% dintre ei au vârsta sub 35 de ani. Cred că în fiecare județ, așa ca și în județul meu – Bistrița-Năsădu – v-ați confruntat cu situații în care medicii de familie să nu poată să-și exercite dreptul de a profesa și în alte localități limitrofe comunei în care ei deja au acest cabinet. Prin acest proiect de lege se va reglementa acest subiect”, a explicat deputatul PSD Ivan Bogdan Gruia.

Pot fi deschise puncte secundare de medicină de familie și în localități în care există deja doctori de familie dacă autoritățile locale consideră că este necesar.

Doctorii de familie pot încheia contract cu primăriile care, la rândul lor, pot acorda facilităţi şi stimulente pentru a atrage cadrele medicale.

Reprezentantul UDMR la dezbateri, deputatul Zakarias Zoltan: „Locuitorii localităților mici, izolate, unde nu se deschid cabinete de medicină de familie, sunt privați de serviciile de bază din medicina primară”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Cred că suntem mulți care am văzut localități, mici sate, care fie din cauza numărului redus de locuitori, fie din cauza infrastructurii precare sunt oarecum izolate de restul localităților dintr-o comună. Nu sunt cu, cu ghilimele de rigoare, atractive pentru a se deschide un cabinet de medicină de familie. Astfel, locuitorii unei astfel de localități sunt privați de serviciile de bază din medicina primară”, a spus reprezentantul UDMR la dezbateri, deputatul Zakarias Zoltan.

Toate partidele au anunțat că susțin proiectul. USR a atras atenția că, dacă se vor deschide noi cabinete, ar fi bine ca doctorii să respecte și programul la care s-au angajat.

Deputatul USR Rareș Pop: „Am întâlnit cazuri unde medici de familie își iau banii de pe urma asiguraților fără a le oferi acestora serviciile medicale de care au nevoie”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Din păcate, am întâlnit cazuri unde medici de familie își iau banii de pe urma asiguraților fără a interveni, fără a le oferi acestora serviciile medicale de care au nevoie și dacă vrem ca acest proiect să aibă cu adevărat succes trebuie să fim foarte atenți la acest aspect și mi-aș dori foarte mult ca în normele de aplicare Ministerul să poată prindă această prevedere ca să monitorizeze modul în care medicii de familie își fac treaba în mediul rural”, a mai spus deputatul USR Rareș Pop

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Sănătate au termen să pregătească normele de aplicare în două luni de la adoptare.

Foto: Shutterstock

Citește și: România are 5 milioane de pensionari. Cei mai mulți sunt în Teleorman, iar indemnizațiile cele mai mici le iau cei din Botoșani