Le Monde: Liviu Dragnea, imaginea corupției în România

Liderul social-democrat Liviu Dragnea a reuşit, în ultimele zile, să devină personajul negativ către care se îndreaptă cele mai multe dintre mesajele protestatarilor antiguvernamentali.

În vârstă de 54 de ani, politicianul este acuzat de o parte dintre români că a vrut să slăbească lupta anticorupţie pe care guvernul s-a văzut nevoit să o abroge sub presiuna străzii, a reprezentanţilor justiţiei şi mediilor diplomatice occidentale, după cum relatează cotidianul francez Le Monde într-un articol.

Lui Liviu Dragnea i se reproşează, în primul rând, că a vrut să îşi salveze propria piele de o nouă condamnare – a doua – dar şi a altor peste 2.000 de inculpaţi pentru corupţie.

Săptămânile trecute, a început procesul în care fostul baron de Teleorman este judecat pentru că, pe vremea când conducea judeţul, ar fi angajat la organizaţia judeţeană a PSD două subalterne ale soţiei sale.

La ora actuală, Liviu Dragnea ispăşeşte condamnarea de doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală. Un verdict pe care politicianul la atacat printr-o cale extraordinară, aşteptând un răspuns pe 15 februarie.

Le Monde observă că, în fieful său, la Alexandria, fruntaşul PSD nu este contestat. Totuși, 100 de locuitori ai orașului au îndrăznit să protesteze, adunându-se totuşi chiar în faţa vilei sale luxoase.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS