Confidenţialitate

”Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit revocată de președinte”

„Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit revocată de președinte”, a spus Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale.

Preşedintele CCR a anunţat că plenul Curţii a admis cu majoritate de voturi, sesizarea premierului cu privire la ¬acel conflict de competenţă¬, constatându-se un conflict între ministrul Justiţiei şi preşedinte, determinat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare a şefei DNA.

Astfel, Curtea Constituțională a României a admis sesizarea Guvernului privind decizia de nerevocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de către președintele Klaus Iohannis.

Mai devreme, Klaus Iohannis a declarat că „indiferent ce va decide Curtea, voi aștepta motivarea, voi citi și voi acționa în consecință”.

Sesizarea a fost depusă la CCR pe 23 aprilie după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, la propunerea lui Tudorel Toader. Atunci, Tudorel Toader susținea că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, motivat prin lipsa oportunităţii politice, este de natură să creeze un blocaj instituţional.