Confidenţialitate

Lansarea unui vaccin împotriva coronavirusului ar urma să aibă loc în decembrie | AUDIO

Autoritatea de reglementare europeană ar putea da undă verde la mijloc de decembrie pentru serurile dezvoltate de compania americană Moderna şi de alianţa între laboratorul german BioNTech și compania americană Pfizer.

Anunţul privind posibila autorizare a vaccinurilor în Europa a venit de la preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. E vorba de cele două vaccinuri care în studiile de până acum s-au dovedit eficiente la imunizarea populaţiei împotriva coronavirusului.

Ursula von der Leyen spune că Agenția Europeană pentru Medicamente este „în discuții zilnice” cu omologul său american pentru „sincronizarea evaluărilor” privind vaccinurile.

Dacă totul merge fără probleme, agenţia ne spune că acordarea autorizației condiționate pentru vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii decembrie.

Comisia Europeană a semnat în acest moment 5 contracte cu firme care lucrează la un vaccin împotriva coronavirusului. Moderna nu este printre ele deocamdată, dar, potrivit agenţiei France Presse, contractul este aproape gata şi va fi încheiat în zilele următoare.

Pe de altă  parte, pentru Pfizer şi BioNTech vineri este ziua în care depun în Statele Unite solicitarea pentru avizele necesare ca vaccinul să iasă pe piaţă. Săptămâna viitoare ar urma să depună actele şi în Europa.

Reprezentanţii companiilor spun că lucrează la viteză maximă şi că sunt şanse de a primi aprobare atât în SUA, cât şi în Europa, astfel încât livrările de vaccin să înceapă în decembrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu