Confidenţialitate

Lactate

Industrializarea şi goana după profit a procesatorilor de alimente poate duce la anumite probleme de sănătate pentru oameni, dar în criza bebelușilor, autoritățile par a fi găsit un acar român, fabricant de brânzeturi, prin metode tradiționale, iar dezbaterea publică chiar a ricoșat într-un mod neașteptat.

Într-un mod destul de neprofesionist, autoritățile sanitare din România au comunicat depistarea unei infestări într-un lot de brânzeturi găsit într-un supermarket din Argeș, iar restul l-a făcut presa isterizată și foarte puțin documentată.

Cu lacrimi în ochi, patronul fabricii Lactate Brădet din Curtea de Argeș a anunțat închiderea secției de brânzeturi, asta deși controalele la fabrica sa nu au relevat nimic în neregulă, contaminarea brânzeturilor cu un tip de e-coli s-a produs cel mai probabil pe lanțul de aprovizionare al supermarketului și, chiar și așa, această contaminare greu poate fi legată de criza bebelușilor, căci data sa de fabricație este ulterioară îmbolnăvirii acestora.

Acum se verifică și fermele care furnizează laptele la Brădet, ceea ce este normal și firesc, dar dezbaterea publică a mers acum către modul de acțiune al autorităților.

Unii spun că opinia publică avea nevoie de informare și că autoritățile au făcut foarte bine comunicând totul despre aceste investigații sanitar-veterinare.

Patronul fabricii Brădet spune că probabil societatea nu se va mai redresa niciodată după acest scandal, iar în apărarea sa au sărit numeroși oameni care spun că autoritățile nu și-ar fi permis niciodată să dea publicității rezultate parțiale și neconcludente, dacă, în locul unui micuț producător român, ar fi fost vorba de o multinațională cu bani mulți și o imagine grea.

Ce aţi face dacă aţi fi patronul fabricii Brădet? Dar dacă aţi fi ministrul Agriculturii?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-lactate-2-martie-2016