Laborator de droguri pentru jihadişti, descoperit în Olanda

Poliţia olandeză caută doi suspecţi după ce a descoperit un laborator de droguri unde se afla o cantitate mare de pastile folosite de regulă de jihadişti, relatează BBC News.

Poliţia a dezvăluit abia miercuri descoperirea făcută luna trecută şi a precizat că nu ştie dacă drogurile tip Captagon erau destinate Orientului Mijlociu sau nu.

Comprimatele au fost descoperite într-o magazine din Brunssum, din provincia Limburg (sudul Olandei).

Un bărbat care locuia într-o casă învecinată a fost arestat la câteva zile după descoperire, iar o altă femeie luni. Autorităţile caută încă doi suspecţi.

Principalul ingredient al comprimatelor contrafăcute de Captagon este, de obicei, amfetamina, însă producătorii de medicamente ilegale adaugă adesea cafeină sau alte substanţe.

Acest medicament a generat milioane de dolari pentru jihadişti şi este folosit de combatanţi. Substanţa desensibilizează consumatorii la violenţă şi prelungeşte capacitatea unui combatant de a rămâne alert.

Între timp, autorităţile italiene au anunţat săptămâna aceasta că au descoperit 37,5 milioane de pastile dintr-un alt medicament, Tramadol, folosit de asemenea de jihadişti. Medicamentele fuseseră trimise în Libia.

Tramadolul este un analgezic puternic.

Potrivit Poliţiei italiene, medicamentele proveneau din India şi ar fi fost folosite fie pentru finanţarea terorismului, fie ca stimulent şi pentru a creşte rezistenţa la efort a jihadiştilor.

Combatanţii Boko Haram fac abuz de Tramadol şi, potrivit unor estimări, acest lucru a contribuit la „atrocităţile” comise de aceştia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS