La Valea Zalanului se construieste o baie traditionala

La Valea Zălanului, unde prinţul Charles are mai multe proprietăţi, sătenii construiesc – prin clacă – o baie tradiţională. La lucrări participă mai mulţi studenti din Ungaria şi localnici, iar baia va fi gata pe 15 august, de sărbătoarea Sfintei Marii.

Satul Valea Zălanului este străbătut de un pârâu, pe ale cărui maluri se află câteva izvoare de ape minerale, cu emanaţii de dioxid de carbon. Acestea vor fi transformate într-o mofetă şi o baie; se va amenaja şi un pavilion. ‘Este in plan şi o piscină încălzită’, precizează autoritătile covăsnene. La construirea băii tradiţionale de apă minerală sunt aşteptaţi şi voluntari din toată comuna Malnaş, întrucât Valea Zălanului are putini locuitori.

In judetul Covasna este pentru a patra oară când se construieşte sau se reabilitează o baie tradiţională cu ajutorul unei fundatii conduse de un arhitect peisagist de origine ungară.

In 2011, în comuna Bodoc, o zonă greu accesibilă a izvorului a fost transformată în doar zece zile: voluntarii au realizat un loc de camping şi un bazin cu apă minerală.

În 2012, au fost renovate două băi tradiţionale de la Cernat, iar anul trecut s-a reconstruit baia de apă minerală din Băţanii Mici, tot prin clacă.