Confidenţialitate

La Timisoara, sapaturile arheologice din centrul orasului scot la iveala noi vestigii istorice din perioada otomana

Arheologii au găsit, la doar jumătate de metru de carosabilul unei străzi, colţul unei construcţii pe care ei au identificat-o ca fiind moscheea Ali Bey.

Zidurile sunt insă degradate din cauza vremii dar şi a lucrărilor de canalizare care s-au facut, in zonă, la inceputul perioadei contemporane.

Specialiştii spun ca moscheea ar fi fost ridicată in secolul al XVII-lea şi ea apare ilustrată in planul unui arhitect italian realizat in 1716. Arheologii susţin că sectorul în care a fost facută descoperirea este în curs de cercetare aprofundată iar la finalul lucrărilor se va propune conservarea în sit şi marcarea traseului costrucţiei, la nivelul străzii.

Tot in acea zonă au mai fost scoase la lumină o casă de lemn distrusă in timpul asediului cetăţii Timişoara de către trupele austro-ungare dar şi o structură de lemn a unei străzi medievale.

Zona centrală a Timişoarei este un adevărat rai pentru arheologi. În fiecare săptămână sunt facute noi descoperiri îndeosebi din perioada secolelor XVI-XVII, cele mai importante fiind până acum zidurile moscheei sultanului învingator şi cele ale unei foste mânăstiri iezuite. Alături de acestea a mai fost scoasă la suprafaţă, in urma cu câteva luni, o veche necropolă datând tot din perioada otomană dar si scheletul unei camile.