La Radio cu Andreea Esca și Cristian Mungiu

S-a împlinit un deceniu de când cinematografia românească obținea una dintre cele mai râvnite distincții, anume trofeul Palme d’Or la Cannes pentru  ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu.

A fost primul film românesc intrat în competiția pentru Palmes d’Or după 11 ani.

Pelicula, care abordează tema avortului în România în ultimii ani ai regimului Ceaușescu, face parte din proiectul mai amplu intitulat ”Amintiri din epoca de aur”.

Otilia și Găbiță împart aceeași cameră dintr-un cămin studențesc. Ele sunt colege la universitatea dintr-un oraș din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. După-masă, ea și Găbiță se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiță este însărcinată, avortul este ilegal și niciuna dintre ele n-a mai trecut prin așa ceva până acum.

În 2017, ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, a fost inclus în topul 100 al celor mai bune filme din secolul XXI, potrivit unui sondaj realizat de BBC Culture.

Săptămâna aceasta, regizorul Cristian Mungiu a fost decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional Legiunea de Onoare. Distincția i-a fost înmânată de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, în semn de recunoaştere din partea preşedintelui Republicii Franceze.

Despre performanțele regizorului Cristian Mungiu, dar și despre viața lui, plină de povești care se pot transforma oricând în scenariu de film, aflăm în această ediție de colecție La Radio cu Andreea Esca și Cristian Mungiu.