Confidenţialitate

La mulți ani, Victor Rebengiuc! Actorul împlinește 90 de ani

Actorul Victor Rebengiuc sărbătorește, vineri, 10 februarie, 90 de ani. Ministerul Culturii îl elogiază pe pagina de Facebook pentru „tot ceea ce ne-a oferit de-a lungul carierei sale”.

„Astăzi, 10 februarie, îl celebrăm pe marele artist Victor Rebengiuc, piatră de temelie a culturii românești, la împlinirea celor 90 de ani.
Îi mulțumim pentru tot ceea ce ne-a oferit de-a lungul carierei sale, care numără aproape 70 de ani și sute de personaje intrepretate în filme, piese de teatru, radio și televiziune și care l-au făcut unul dintre cei mai iubiți actori români”, noteaza Ministerul Culturii pe pagina de Facebook.
Pe Victor Rebengiuc îl putem vedea în spectacolul „Tatăl” de la Teatrul Bulandra, o adaptare românească după piesa de teatru „The Father”, de Florian Zeller sau pe scena TNB în „Regele Moare”, alături de actrița Mariana Mihuț, cea care îi este parteneră de viață din anul 1965.

Textul spectacolului „Tatăl” a primit în 2014 premiul „Moliere” pentru cea mai bună piesă şi a fost nominalizat în 2016 la premiile „Tony” şi „Laurence Olivier”.

Victor Rebengiuc anunță că rolul din spectacolul „Tatăl” va fi ultimul

Actorul spune că sănătatea nu îi mai permite și că pregătirile pentru acest nou spectacol au fost o provocare.

„Am 89 de ani, deci în curând o să am – peste vreo câteva luni – 90. Nu mai merge. Trupul meu nu-mi mai permite. Sănătatea mea e în mare suferință și e greu”, spunea actorul Victor Rebengiuc, la Digi24.

Victor Rebengiuc a primit numeroase premii și distincții, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în 2017. UNITER i-a oferit în mai multe rânduri premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, așa cum a fost în 1993 pentru rolurile Svetlovidov şi Smirnov în spectacolul „Comedii… comedii”, la Teatrul Odeon, şi Iosef Kaplan în „Forma mesei”, la Teatrul Bulandra, pentru rolul Dodge în spectacolul „Copilul îngropat”, la Teatrul Bulandra (anul 1997), pentru rolul Preobrajenski din spectacolul „Inimă de câine“, la Teatrul Național „I.L. Caragiale“ din București (2006) sau pentru rolul Willy Loman în spectacolul „Moartea unui comis voiajor” la Teatrul Bulandra (2009) și pentru „Regele moare (2018). Uniunea Teatrală din România i-a acordat în 2003 Premiul pentru întreaga activitate, iar în 2014 pe cel pentru Excelență.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Timișoara: Piesă de teatru, la lumina telefoanelor. Spectatorii au luminat sala, după ce o pană de curent a avut loc în timpul spectacolului | VIDEO