Confidenţialitate

La inițiativa lui Florin Iordache, deputații decid astăzi dacă relaxează legea finanțării partidelor

16 organizații neguvernamentale avertizează că fostul ministru al Justiției, deputatul Florin Iordache, a inițiat relaxarea legii de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale.

Astfel, potrivit experților independenți, Florin Iordache a propus, iar deputații din Comisia Juridică au aprobat, o serie de amendamente care abrogă sancțiunea confiscării sumelor obținute și utilizate ilegal de partide în campania electorală.

Dacă aceste amendamente vor fi votate și de restul parlamentarilor,  partidele pot să depășească plafoanele și să angajeze cheltuieli în afara legii, fără a se teme de sancțiune, spune Septimius Pârvu de la Expert Forum.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amendamentele ar anula rolul unei legi a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, întrucât ar elimina sancționarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislației, adaugă reprezentantul Expert Forum.

Septimius Pârvu susține că modificarea legislației în sensul propus de Florin Iordache ar duce la încălcarea unor angajamente de legalitate și trasparență asumate de România în fața unor instituții europene specializate în combaterea corupției.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Plenul Camerei Deputaților dezbate și votează astăzi acest proiect.