La Cluj, incepe astazi Festivalul de Film Transilvania

Peste 200 de filme din 55 de țări vor putea fi văzute în cele 10 zile de festival. Acestora li se adaugă concerte, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri.

Ceremonia de deschidere, care va avea loc în această seară și la care vor participa personalități din lumea filmului, va fi urmată de premiera națională a filmului Philomena, nominalizat anul acesta la Oscar.

Totodată, la gala de deschidere va fi detaliată una dintre cele mai importante campanii în care se implică TIFF anul acesta, ‘Salvați Marele Ecran!’. Mâine seară, va avea loc deschiderea oficială a Depozitului de Filme din strada Maiakovski. Spațiul inedit de la fostul depozit RADEF va găzdui în timpul festivalului proiecțiile din secțiunea cu același nume, Cinema, Mon Amour, intrarea fiind liberă.

Începând de mâine, în fiecarea seară, vor fi proiecții în aer liber, iar la Casa TIFF, se dă startul concertelor. La Mănăștur Open Air, proiecțiile gratuite în aer liber încep încă din această seară, cu thrillerul ‘Psihopații’.

Cinematografia autohtonă va fi și ea bine reprezentată la TIFF. Unul dintre cele mai aşteptate filme scurte româneşti ale anului este ‘O lume nouă’, un film inspirat din poveştile primilor imigranţi români în Statele Unite.

De asemenea, un ‘best of’ al filmelor de ficţiune şi documentarelor care au făcut turul marilor festivaluri în ultimul an îi va încânta pe spectatorii TIFF.