La Chisinau, ca la Bucuresti: Controverse legate de numirea Procurorului General

Partidele de la Chișinău au aceleași probleme precum colegii lor de la București: încearcă să desemneze un procuror general și să aleagă noi membri ai Curții Constituționale.

Frați în cuget și-n simțiri…dar și când vine vorba de politică!

Parlamentarii moldoveni nu se feresc și se iau la ceartă în fața presei mai ales când au de stabilit candidați pentru funcții importante.

Opt procurori s-au înscris la concursul pentru șefia Parchetului General al Republicii Moldova iar comisia specială pentru selectarea candidaților l-a ales pe Vitalie Pârlog, fost ministru al Justiției din 2006 până în 2009, în timpul guvernării comuniste.

Vitalie Pârlog are 39 de ani iar desemnarea sa a provocat dezbateri aprinse în presa de la Chișinău: unele publicații îl prezintă drept omul comuniștilor, pentru că a condus Justiția moldoveană sub Guvernele lui Vasile Tarlev și Zinaida Greceanîi.

Alte ziare pun accept pe dosarul său profesional și îl consideră pregătit pentru o asemenea funcție.

Scandalul s-a extins și în Parlament, pentru că aleșii trebuie să numească doi judecători la Curtea Constituțională.

Însă, liberalii au insistat ca propriul candidat să fie votat mai devreme.

Comuniștii s-au arătat indignați pentru că decizia s-a luat în Comisia Juridică în absența lor – AUDIO.

Președintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu a cerut…o reconstituire.

Adică, ședința din Comisie să fie reluată. Solicitarea a fost respectată numai că, în timpul lucrărilor din acest for, certurile au atins apogeul – AUDIO.

Oricum, și în prezența comuniștilor s-a decis același lucru: omul nominalizat de liberali a fost propus la Curtea Constituțională.