Confidenţialitate

La ce valori vor fi înghețate tarifele polițelor RCA? Guvernul susține că ASF decide / Transportatorii amenință că nu pleacă din stradă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, precizează că nu este în competenţa Executivului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se solicite Guvernului acest lucru.

Această chestiune trebuie clarificată de ASF”, susţine Iolu, precizând că stabilirea preţurilor, cerere formulată joi în petiţia adresată Guvernului, nu este în atribuţiile Executivului ci a Autorităţii de Supraveghere Financiară, ”care are cadrul legal să intervină”.

Iolu a declarat că problema RCA trenează de multă vreme, ”din cauza incapacităţii instituţiilor responsabile de a gestiona această situaţie”.
El a menţionat că, după consultări cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Consiliul Concurenţei, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţa de urgenţă  tocmai pentru a crea cadrul juridic care să permită rezolvarea acestor probleme.
 S-a decis, așadar, înghețarea prețurilor, dar nu și valoarea la care vor fi oprite tarifele.
Transportatorii, în stradă

Între timp, la câțiva metri de Guvern, transportatorii amenință că nu pleacă din Piața Victoriei până când nu li se spune (ori de la Guvern, ori de la ASF) care e valoarea la care vor fi înghețate tarifele.

Mesajul Guvernului nu a calmat deloc spiritele în rândul transportatorilor adunați în Piața Victoriei.

Radu Dinescu, secretarul-general al Uniunii Transportatorilor Rutieri (UNTRR), cere lămuriri.

Guvernul e cel care a dat această ordonanță de urgență, Guvernul e cel care n-a făcut nicio precizare pentru ASF – să limiteze valorile RCA la valorile din 2014 sau iunie 2015, la niște valori (…). I-a lăsat mână liberi, deci Guvernul susține ASF”, a spus Radu Dinescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, vicepreședintele UNTRR, Constantin Isac, a cerut cA ASF să se reunească de urgență și să le spună șoferilor care e valoarea tarifului pe care îl vor plăti pentru polițele RCA în următoarele 6 luni.

Dar… de ce ar trebui să țină cont Autoritatea pentru Supraveghere Financiară în plafonarea prețurilor? – l-au întrebat jurnaliștii pe acesta.

Am solicitat să fie la nivelul daunalității, a frecvenței daunei în așa fel încât să știm foarte bine, de mâine, ce tarif să plătim. Nu putem să așteptăm 30 de zile până când Mișu Negrițoiu își va mișca fundul de pe scaunul ASF”, a spus Constantin Isac.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.